Wednesday, July 18, 2012

GegAr- program kpd adik2 SBPIKP

so today nak cerita pasal program GEGAR SBPIKP yg ex-sbpikp aka senior2 buat kat adik2. nama saja gegar tapi tadelah sampai ada gempa bumi. tp memang meriah la. at least bg aku.

entry ni nak stroy mory pasal benda yang GILA and pengajaran di sebalik tu.

GILA  yang pertama adalah senior2 lelaki. perempuan pon same je kot. mana tak nya, aku baru je sampai sekolah malam tu. terus mesyuarat. memang santai gila lah. lepas mesyuarat patah balik pi main futsal kat Kepala Batas sampai pukul dua pagi. kul 3 sampai sekolah. malam esok tu pon sama lepas abis program dorang kluar main futsal. tp aku penat aku tak g la. landing lagi bestttt~

satu lagi tido ramai2 . yang ni sangat awesome sebab bilik tu sangat sejuk, kipas besar dan macam biasa katil letak bawah. so sebelum tido kitorang dapat berguling2 seperti slowbro (nama pokemon) pastu bergosip ( lelaki pon sama jaa) and tanya khabar. entahla. bilik sakit asrama ni mmg direka khas bg orang nak tido kot .zzz.

GILA yang kedua ialah program yang aku kena handle. disebabkan powerhouse seperti hazman safuan dgn art tadak, haziqah pon terpaksa datang lewat sikit... maka aku lah kena in charge bab2 fasi and aktiviti ni. mana tak gabra satu hape pon aku blur. datang2 trus bg briefing. alhamdulillah, kawan2 dari lelaki mahu pompuan sangat bg kerjasama dari kesukarelawan dan cadangan. rasa lega lah sikit. memg mantap lah budak2 batch aku ni.

aktiviti yg kami buat ialah LDK 1 : cantum puzzle jadi ikrar tp puzzle tu diagihkan kpd stp kump. depa kena gabung baru dapat selesaikan. yg ni budak2 dpt tangkap lambat sikit. asalnya nak buat aktiviti lain tapi tukar kepada aktiviti ni, yg dicadangkan oleh cik piah . part susah sini ialah nak bhgi kan dorang yg nak dekat 200 orang ni. ~.~

LDK2 : yg ni buat bendera kumpulan, nama kumpulan and cheers.
satu lg aktiviti yg decide 5minit sebelum start aktiviti. dengan laki2 senior dok dlm bilik (tdo sbb men futsal balik 5PG!!  ) tinggal aku sorang jela lelaki .yg lain tu akak2 belaka. maka sekali lagi buat kepala sendiri jeaa. sebenarnya aktiviti ni nak stall time abg2 and planning aktiviti treasure hunt yg nampk gaya susah nak buat sebab hujan. alhamdulillah budak2 da kian rancak. hehe.

Treasure Hunt
- kalau tidak tak jadi sbb hujan maka dalam kepala aku dok pikiaq mcm2 dah. game2 and aktiviti lain. last2 abang2 senior dah showed up and hujan da seryat. so stick to the plan buat treasure hunt. yg ni pon kalut gak tp close call je preparation siap. aku dah macam lepas berak je rasa lega bila suma checkpoint, klu , mission and fasi  siap. -,- nampak sangat aku ni mcm lepas tgn je.adeh. yg ni kena thanks to partner haziqah and the gang lah. bnyk tolong kot.tu lah penting kerjasama. hahaha

kiranya ada 9 checkpoint. satu checkpoint dua grup. first time buat mcmni. interesting jugak. tempat aku ada acap fahmi, atikah yusof dengan ane. teka teki peribahasa. bila budak2 datang kat aku , ak rasa bangga tengok dorang dah besar. dah form five da pon. anak buah aku plak sorang jadi ktua batch sorang ketua pelajar. haha. walaupun ak tak buat apa pon tapi still bangga.

AKTIVITI LAIN yg aku tak handle antaranya ialah qiamullail. talk pasal universiti dengan promot universiti. INTEC aku rasa booth yg paling menarik sekali hewhewhew. powerhouse shimi tekon gila buat slide di kala orang men futsal. aku tumpang promot medic jelaaa. mukhlis cakap pasal biotek. shimi engineering. rasyidah and nadiah  terang kat adik2 pmpuan pasal medic. tang qiamullail tu ok la walaupun tak semua budak2 hadir. huhuhu. tp suara imam baca surah mmg sedap. lama aku tak dengar. tazkirah pg dibuat oleh Rihaz. diam2 ubi berisi. dulu cool je. sekarang lagi cool. mantap la.

GILA yang ketiga ialah member aku datang dari Russia. nama dia naem. penat si Kamil escort dia dari pagi sampai abes aktiviti. aku tengok dia kurus je -,- mesti tak berapa cukup makan. geng2 laki ni pakat nak ngorat adik dia .haha. yg best nya balik jitra dengan naem ni la. sbelum dia antar rumah aku ajak dia pi pekan. and then dia belanja Pizza Hut. puas kot. pizza large share dua orang. sorang 6 keping. haha. kenyang sampai esok nya ~

selain tu, sempat jugak aku dengan kamil jumpa dengan budak2 BADAR. alhamdulillah dorang still bertahan walaupun dulu mcm ada krisis je dengan pihak sekolah. sekarang dah stabil. adik2 pon boleh tahan orangnya. ada bakat. harap mereka dapat usaha dan kuat dalam sampaikan kalimah2 agama kat bumi SBPI. aku jugak ada sembang dengan budak2 form 5. jadual dah padat dah sekrang . kesian jugak kat dorang. tapi still kena ikut program GEGAR. tak kire! hahaha. fasiliti kat skolah nmpak cantik jugak.

 aku tak rasa puas yang maksimum sebab tak dapat jumpa banyak cikgu. sempat sembang dengan cikgu ariffin, ustazah jailah dengan ustaz suhaimi ghani ja. dulu takut dengan dorang sekarang da santai sikit. hehe. ustaz masih pandai buat lawak :) ustazah still vogue. cikgu still cool.hmmm senior2 rumah othman macam zulfiqri dengan nizam pon dapat jumpa. dapat main volley sekali dengan abg hannan. jumpa balik rakan rumah othman : kamil moli abdel kimi sir and member2 lain an. ohh precious gila moment2 kat sini.

conclusion nya. 3hari kat sini aku dapat belajar pasal friendship kerjasama dan sebagainya lah. kawan2 aku pon bnyk yang dah melangkah ke depan. rasa mcm aku ni sape je nak banding dengan dorang. huhu. precious moment yg dapat memang susah nak lupa sbb bukan senang peluang mcm ni nak datang. mmg tak rugi aku join. moga2 adik2 sbpikp dapat excel dalam SPM walaupun rintangan yg menanti sememangnya mencabar~

.: adiosss :.





7 comments:

Hikaru Yui said...

bestnyaaaaaaa

weyh iftar pun aku xleh join sbb 5hb tu aku baru tgh dalam flyte.. silalah postpone klu xdak masalah.. hehe

PEAH said...

bila dh besaq, tgk adeq2 mcm kanak2 lg. hewhewhew

faiz said...

piah hang nak cakap kata hang dah tinggi kan hewhewhew.

@hikaru yui nanti aku makesure hang dapat mai jugak.kita buat la bnyk sesi. makan tempat biasa pon takpa dah kan :)

Anonymous said...

tolong la eja nama aku bagi betoi . k bukan q dan one f not double f . hahaha .
* btw,nice !

faiz said...

hang cik atikah yusof kan? hehe. sori naaa. gomennasai .satgi cek ubah

Anonymous said...

hehee . takpa ja . at least tau gak nama ayah aku kn :)
cdgan aku,pi la tulis satu kat blog axis tuhh . hihi

faiz said...

hehe. blog sendiri pon malas update :P