Friday, June 14, 2013

movie marathon outing (picisan)

last week ( dah basi dah) pegi MidValley untuk movie marathon pertama aku.
pagi2 pegi piknik bersama pemuda-pemuda seuniversiti dekat Lake Garden. pastu terus ke movie marathon. sempat la tengok 3 cerita which are Now You See Me, Fast Furious 6, KIL. berhenti antara movies tu hanya untuk solat je. popcorn? tak perlu pun. snack tak habis time piknik tu habiskan dekat sana. haha. crunh crunch bunyi kitorang makan. harap tak mengganggu audience. :p

komen?

citer FF6 not bad, takdela epic sangat. tapi adegan 18 tu mcam banyak je pulak. hat tu kacau tu. tapi mana2 movie yang ada The Rock memang seronok la tengok. full-packed action. and ending tu agak hebat la. tunjuk yang nanti ada sequel, FF7 pulak.

for KIL, bagi aku yang suka indie ni, mantap la. jalan cerita walaupun bergerak lambat sikit tapi dia punya isu bunuh diri dengan tema2 kemanusiaan yang diterapkan memang mempesonakan. hehe. lagipun walau macam watak perencah tambahan je, kak ella dengan juliana evans buat aku lagi minat la cter ni. dengan lagu soundtrack pesawat and butterfingers mmg umph. for filem malaysia, KIL does make me satisfied. memang taste aku pun citer cenggini, rasa mcm tengok cerita KAMI pun ada. neway good job for produksi.

tapi ending dua filem ni kan.. kat tengah2 credit. so orang yang dah angkat buntut nk blah terpaksa berdiri or buat muka tebal duduk balik. nampak tak peramainan dia kat situ??

and one more, Now You See Me. pergh. tak sangka citer yang ni epic gila. tema magician nampak macam lame, tapi bila tengok memang terbaik lah. the horsemans sentiasa buat aku terpukau. punchline pun mantap. aku rasa macam nak bg 5 bintang je.

tapi walaupun citer ni menarik dan terbaik, tapi citer ni paling buat aku seram lah, walaupun takde part seram pun citer ni. sebab ape? sebab mesej tersirat dia tu. banyak gila unsur illuminati. hampa cakap la konspirasi cikai je ke, obses sangat ka, tapi aku memang nampak puak ni memang dah tahap berani dah bagi mesej. jelas wei. dengan ada banyak simbol all seing eye nya.. eye of horus, and at the end ada cakap ''kami hanya nak kembalikan magic kat dunia ni'' ...( bagi aku ni sihir / demonic spell lah). and last sekali ending buat audiences, mesej nya ialah. '' sekarang kamu tahu kami di mana2 sahaja, walaupun orang tak nampak kami. we are all ahead from others... kami sekarang tengah mengumpul /rekrut ahli...'' hmm ayat2 ni bagi aku nampak la ada progress dah kat puak ni.

from 2000 > bnyak citer terrorist, buat nampak islam ni pengganas for 11/9 punya kejadian tu

from 2010> start citer alien serang bumi, and sama je setting, kat amerika cuma bandar berbeda2, tunjuk kata doomsday 2012 tu mybe kejatuhan amerika. cter 3d and alien nak bagi kita biasakan dengan makhluk hodoh setan segala.

and yeap, recently tema serang amerika still ada, NYSM dekat new york. tapi depaa dah mula rekrut orang baru dah. suruh join dorang la ni. so i assume depa dok preparation untuk perang terakhir dah. haha. apa aku merepek aku pun tak tahu tapi ni jela aku nampak. scary. kita pun tak boleh buat apa tapi at least tahu la apa yang bakal jadi nanti kan?

haa.. ada satu benda kita boleh buat. jangan dengaq lagu artis2 illuminati ni macam keisha selena gomez lady gaga ( dia ni rank atas dah). semua hat pakai huduh2 tu. justin bieber pun aku rasa dah terjebak dah. tengok gaya kalau tukar jadi hitam bla3 tu boleh agak la. and lagu tu biasanya unsur ganas, nk tunjuk orang atas kata depa ni komited. so dont listen to those songs or you will be brainwashed by the lyrics. harap linkin park tak. sebab aku nak pergi konsert dorang nanti~ (coming soon).

pergh. tak padan nak exam boleh lagi tengok wayang an. haha. tension bhai biasalah. aku tengok wayang pun ada dua sebab. satu sebab cerita satu sebab nak tengok pattern and mesej tersirat depa nak bagi. and yea, kalau tak nak tengok cerita EPIC, kartun. sbb character mcm windrunner :p and citer kartun tadak adegan2 keterlaluan. that's y suka tengok citer kartunn.

and hari tu straight la. dari 8 pagi sampai 11 malam. enjoy je. apa nak jadi kat budak ni haha. k lah, tulis lain kali pulak. babaii~
*LP LP n__n
*tulis cincai malas edit. kalau tak faham sila komen eh. bhahaha




4 comments:

Hikaru Yui said...

mcm menarik pulak filem2 ni nak download lah.

ulasan hg pasal iluminati tu pun mcm menarik. keisha mmg obvious dalam lagu die young. lady gaga toksah cerita.

tp selena gomez? really? dia pun ilu jugak ka? haha mcm xsesuai ja..

=p

faiz said...

haha khilaf aku. bukan selena gomez. tapi miley cyrus.

PEAH said...

cerita KIL macam antara cerita terbaik Malaysia. ada pengajaran, tambah2 lg mreka yg belajar psikologi. rasa related sgt2 cerita tu

faiz said...

ooo.. hang amek psikologi ka peah? bguih2.