Sunday, September 4, 2016

Buruk ke PokemonGo?

Fairly speaking, semua benda akan ada baik dan buruk dia, termasuklah game PokemonGo ni yang dulunya agak panas dibicarakan, tapi sekarang dah macam pisang goreng panas yang dah dibiarkan dua jam. Suam2 setengah suku. Hehe.

Mengikut pengalaman aku main dah nak dekat sebulan ni, ada betul la jugak terdapat benda negatif yang kalau ikut pengharaman game ni, ada benarnya.


Image result for pokemon go

              Satunya agak bahaya, bila dimainkan semasa tengah memandu, which is ramai jugak orang buat, even game tu cakap jangan main semasa memandu, umpama tanda kata 'jangan buang sampah di sini nanti kena denda RM5K'. Well, sapa yang main tu obviously can see sapa pemandu yang tengah main. Jenis yang bawak pelan dekat jalan yang sunyi, and jenis yang tetiba brek tanpa ada bonggol, pastu bagi signal (nak tangkap pokemon la tu). Well, aku pun buat gak haha tapi buat time pukul 2-3 pagi sbb takdak orang and kalau nak jalan time tu memang bahaya la gak :p So pemain yang prihatin, sila jangan main masa memandu. Kalau u guys really a passenger then takpa la. Kalau tengah memandu and ditangkap polis, bayar la saman. Sapa suruh otak letak kat lutut?

video
video santai buat yang selalu main fon ketika memandu

So sebagai pemandu, ada certain situasi je yang rasanya reasonable dan profitable untuk main PokemonGo ni. Bila ada kesesakan trafik, dan bila ada roadblock. Sebabnya, untuk dapat 'walking distance' free untuk kasi telur2 pokemon menetas. hehe. Sebab kita seolah-olah 'berjalan' bila mana memang dalam situasi macam ni kereta memang gerak macam kura2. Jadi, boleh just bukak aplikasi pokemon go pastu letak je kat sebelah, biar kesesakan dan kelambatan anda tu membuatkan ada hasil, acah2 'there will be rainbow after the rain'. Tak de lah stress sangat kan bila ada dalam kesesakan. Tambah atas highway nak dekat musim perayaan otw balik kampung. Haaa kalau jem gila2 tu boleh la buat. Dan kalau nak optimize incense, bawak la kawan korang sekali time driving. biar dia yang tangkap pokemon masa korang tengah drive tu.  Ok2, back to why PokemonGo is not so nice.

Selain itu, walaupun dari terma dan syarat nya Niantic tak guna lokasi kita secara tak betul, tapi still ada potential yang buruk kalau dorang melanggar terma2. Contohnya, buat nest pokemon yang rare dan biar ramai2 pi kat situ, and then... BOM! Well, benda ni sangat di luar jangkauan tp yeah, possible to happen. Cuma tak probable jelah. And beside other apps, mmg kita ni agak vulnerable lah sbb dorang ada data kat mana kita ada, pattern pergerakan dan sebagainya. So kalau kita tetiba jadi wanted dorang nak track guna google maps, waze, or even pokemon go, boleh je. Tapi kalau rasa diri hampa tak penting pun, tak signifikan seperti sebutir pasir kat pantai, you are vulnerable before playing anyway. Pokok kata, ada potential harm so pandai2 la amik risiko bermain ye.

Ketiganya, pokemongo boleh jadi punca kelalaian. Apa2 yang tengah panas dan popular, ada potential orang akan 'hooked' into that thing, and guess what? addicted. Sampai terlalai tinggalkan tanggungjawab. So kalau tengok punca pengharaman ialah kelalaian yang boleh jadi, yes reasonable. Lagipun kalau ikut kacamata Islam, tugas kita kat dunia ni ialah menjadi hamba Allah dan khalifah bumi, yakni mentadbir alam ikut apa yang Islam ajar. So apa2 yang boleh menyebabkan kita distracted dengan tujuan ni, boleh dikatakan haram la ye. Well, benda lain pun haram la camtu, even kalau kau gi konsert nasyid sampai tertinggal solat pun haram tau. Yang kata '' alah main saja2 je, tak sampai fanatik lah'' tu.. jangan konfiden sangat lah. Aku yang hooked dekat DOTA ni tau lah macam mana penangan game ni. Memang buat kita excited. Aku pun dulu nak try2 je last2 macam ambitious gila nak power up lah, nak upgrade lah nak apelah. haha. worked up la jugak main benda alah ni. On the game maker note, maknanya game ni agak hebat gak lah sebab boleh buat orang macam tu. Cuma dari segi pandang agama, tak berapa cantik la ye.

Last but not least, jenis yang pi masjid semata-mata nak dapat PokeStop item. Yang ada kesedaran tu, baguslah menggunakan masjid sebagai tempat ibadat dan pokestop juga. Tapi yang otak baran tu, tak solat pun lagi tapi singgah masjid, spin pokestop, dapat item, chow. Spin pulak depan pak imam dengan pakcik2. Bro, kalau kau nampak orang main game Angry Bird dalam masjid pun dah boleh diviralkan menghina agama, tambah2 la pokemonGo yang ada keluar fatwa2 negeri. Faham2 la ye. Ni kasi tips la sikit macam mana win2 situation. Pergi awal ke masjid, parking sampai reach pokestop. Sebelum azan tu kau boleh spin. Then amek wuduk, tunggu azan dlaam lima minit, pastu ada chance pergi spin lagi. Lepas tu solat la khusyuk2. Lepas solat kau boleh spin lagi before balik tu. (sapa yang tk faham, pokestop tu tempat dapat item, bole spin item setiap 5minit). Kalau baik lagi, buat solat sunat, baca quran, then abes dua mukasurat, spin. Ni paling win-win lah aku rasa. Tapi niat tu jangan la pikir nak spin je, nanti niat ''kerana Allah taala'' kau ke mana pulak ye. Buat yang mana ikut usrah ke, geng2 syadid ke, memang tak disarankan lah korang main. Tapi yang tak berapa nak alim, tak berapa nak syadid macam aku ni.. boleh la kot noh. Buat yang jenis merempit tu, elok la main then gi pokestop kat masjid, jumpa pak2 imam bagi salam. Bagus jugak tu.

By the way, dari segi akidahnya aku tak rasa yang wujud pun konsep2 satanism yang digembur-gemburkan oleh pihak yang tak menyokong. Simbol apa sangat lah yang satanic sangat tu ye? Tapi dalam Pokemon, legendaries macam Lugia, Moltres, Zapdos, Articuno, Dialga, Arceus tu memang la dikatakan penjaga bumi dan ada sesetengah tu God. So adakah dengan bermain benda ni maknanya kita akan percaya secara batinnya? Pada pandangan aku, memang tak lah kan. Umum orang2 Jepun yang kebanyakannya tak bertuhan (ateis) ni memang imaginasi dorang kuat, sampai boleh keluar cerita2 dan game2 power, macam Pokemon ni. So unsur2 macam ni berlambak je ada kat tempat lain.

Pendek kata, kalau syadid dan jenis takmau orang jenis nak privacy gila2 ni, toksah main. Memang contraindicated. Yang jenis main takdak otak nak main tak kena masa, please stop. Yang boleh berfikir baik buruk, rationalize apa yang patut, apa yang penting, main lah kalau nak main at your own risk :)

Sebagai casual gamer, teknologi Augmented Reality ni dah lama dah ada, sama dengan Virtual Realiti. bukan benda baru. Cuma disebabkan Pokemon ni femes gila terutama buat orang yang lahir zaman 90an, dan orang2 ni ialah pemuda & boleh kata the peak consumer sekarang ni, maka ia sangat lah viral dan jadi isu bualan orang. Cuba tanya budak2 darjah 1-5, depa pun bukan tau sangat apa tu pokemon. yang bnyaknya dorang ingat Pikachu tu pokemon dan pokemon tu pikachu. Oddish Rapidash Tangela Ninetails tu depa ingat 'binatang' ja. takdaknya budak2 sekolah rendah nak hype macam kita golongan pemuda harapan bangsa ni. Cuba jugak kalau pokemon go tu diganti wataknya dengan watak2 dalam Ingress, ataupun BattleBuddy or Vanguard. hampa2 yang tak tengok benda alah ni memang jangan harap la nak main. Buat penat ja.

Image result for classic pokemon yellowImage result for pokemon black and white 2 gameplayImage result for pokemon sun and moon gameplay



How pokemon gameplay and graphic evolve over time, they can only get better! no wonder the hype PokemonGo is getting now :)

Image result for pokemon sun and moon game
Pikachu was so gemuk back then! 


Image result for AR dota 2
*teknologi AR dalam DOTA2 masa TI6* sumber: google image


Penutupnya, Pokemon Go dalam pandangan aku ialah hanya permulaan. akan ada banyak lagi teknologi2 yang akan diperkenalkan yang membuatkan orang2 lama ni cangak bulu dan terganga imo.

Kita akan sentiasa takut kepada benda yang kita taktaw. Lumrah la.
Kita pun taktaw apa rasa manis dan masam kecuali setelah mencubanya.
Tapi kalau tau ada masamnya tu pandai2 lah makan jangan sampai jadi gastrik!

Gonna write about good thing about PokemonGo next :)



No comments: