Sunday, June 20, 2010

mentoux test

mentoux~apekah???adakah perkataan perancis...mcm ye jaa...sbb nk sbut pon mento..
mcm kelab bordeaux orang sebut bor-do @ peugeout orang sebut pi-juu.hehehe.oo mentoux tu ujian perancis la ea?HEAD BRAIN KAW!haha

mmm mentoux ni salah satu part of MC n ia dilakukan dalam bentuk suntikan.mentoux injection..nk test TB(tuberculosis) dlm kita klu ta silap.fufufu.mknanya MC tu ada 2 kali la cucukan.

  • yg amek darah tu..suck darab kuar
  • suntik vaccine mentoux dlm vein..bawak masuk mentoux ini laa

sebelom kita bt sesuatu bnda,maybe curiosity tu byk kan...saket ke tak...camna rasa..pakai ape...dll
aku pon same..so ak tnya la mmber aku mcm mana keadaan.ni la gambaran yg deberi:~

  • saketnya 3 kali ganda daripada amek darah...fufufufu.cam ngeri
  • dy akn bt bulat kat tempat suntikan sebesar syiling 50 sen...tak boleh kena minyak dll.kena air bole la~camna nk mndi klu ta ley...hahaha
  • n lepas cucuk tu dy kulit akan mengembang/mengelembung...haa kat tempat tu la tak ley kna minyak..
  • result kuar selepas 3 hari

hee...so,aku bygkan kulit akan mengelembung sebesar duet 50sen...serta saket 3 kali ganda~~
takut..takot....takot...control2....fufufu

so pendek crita...aku la start cucuk dlu..2nd tu mmbe saia laa..pakdin.hehe..err...ada kbnaran la jgak apa yg dikata n dibayang ituwh..hahaha.cuma ni la sebenarnya

  1. rasa saket tiga kali ganda tu sbnrnya saket sama jer..tp msa amek mybe 3 kali ganda nk abeskan suntikan ituwh
  2. kulit yg mengelembung tu besar ala ciput je...tp nurse bulat sebesar 50 sen...huhu
  3. tp saket gak laaa...haha...~

SO ..NI LA KONKLUSION MC YG KAMI TEMPUHI(MCM EVENT BESAR JE..ADEII)

>>KOS MC suma skali rm160 bg llaki and rm180 bg ladies(termasuk x-ray)

>>test urine skali hepatitis mybe dalam seminggu je..
>>darah,hiv dalam 2 minggu at least(nk cepat p private ospital la)
>>mentoux test 3 hari je...
>>x-ray sehari siap daa..

tak menyakitkan,cuma menakutkan jeee......heheh.yg bab bk menunggu giliran,dicadangkan bwk la kawan skali untuk hilangkan kebosanan @ jadi anak doc jeee..........hahaha

2 comments:

sis-haneii said...

gla ngeri..sbb ni la aku xmo jd doc..fufufuf

Muiz Nasrallah said...

rupanya ramai kawan- kawan ada blog dah.. cuma aku yang tak sedaq...

maaf...