Monday, May 23, 2011

all mak need is love

entry ni saja saja ja nak buat pro pasal hati seorang prempuan bernama emak. padahal tak penah pon aku jadi emak, perempuan pon bukan. tapi nak juga meneroka hati seorang ibu neh. hehe

before jadi mak la kan, sorang pompuan ni aku rasa time besday tu mesti wish macam2. nak kek lah, nak beg lah, nak itu dan ini. mintak kat ayah kat kawan kat bf segala. kalau ari kejadian tu tak dapat wish dari orang, or orang just wish tapi tadak sumthin spesel mesti muka tarik seribu. com ja. emo seminggu. hehe. mintak maaf melampau lampau ye. laki tak mcm tu sangat kan, buat2 macho...tak perlu wish lah kononnya.oh merapu sikit .sorry sekali lagi.

tapi bila dah jadi mak, dah ada anak satu dua tiga empat lima enan tujuh ................. dah.... time besday depa tamaw dah bnda2 tu. i mean bukannya tamaw. nak la jugak. tapi yang paling penting tu nak kasih sayang anak2 dan of cos la suami jugak. kalaw kad besday hand made pon dah cukup bt si ibu ni gembira asenya. sebab nampak effort kita untuk buat bnda tu kan.

and kasih sayang tu jugak beerti dorang nak kita sbg anak2 ni berkelakuan sopan, tak honaq, dengar cakap parent elok2. tak melawan cakap mak, tak begaduh ngan adek beradik dsb. kalau dapat hadiah mmg macam gila babeng punya mahal pon tapi lepas tu kita buat perangai ke tak hormat ke aku rasa hadiah kita tu takde maknanya. hancur lagi la harapan si ibu ni.

cuba bayangkan. mula2 wish kan mak mcm2.. sayang mak la.i love u mommy la... selamat hari ibu sbginya. tapi lepas tu pi lepak ngan kawan tak tentu hala, p tengking dia, suruh buat keja tamaw..ape lagi cth ek?haha. hmm remuk ape perasaan .

bukan apa..saja ja aku pi buat tacing ngan mama semalam.. cakap apa yang dia nak time besday dia nanti... aku nak beli hadiah kat dia pastu suruh dia kasi hadiah kat ak jugak.. maklumla besday kami tak jaoh mana. dia senyum pastu kata dia syok kalau anak dia perangai baik hari tu. haha adoi nampak sangat la anak dia sorang ni salu buat masalah.

so i hope balik ni nak la jugak jadi anak yang meredupkan hati dan menyedapkan mata orang tua aku. aku tanak jadi beban plak bila ak balik ada kat umah ni.hehe. and paling tamaw kalau mak ayah ak teteskan air mata dorang sebab terkilan dengan perangai. biasalah dulu kecik kecik dok rengau cakaq ngan adek beradik tu takpa la kn..tp la ni aku da besaq. parent pon da makin berusia, makin sensitip. yoshhh mari sama jd anaj soleh. ikuso!

^^

**besday ak tak lama dah.haha**

4 comments:

PEAH said...

kecoh je..

$afuan $abri said...

sweet ngn romntik la hg =)

yui92 said...

kenapa piah kata kecoh?

btw faiz...smoga menjadi anaK soleh heheheh



terharu aku bca entry ni..dulu aku jht oo =p=p=p=p

faiz said...

peah : yalah kecoh.dah blog ak.huhu
sapuan: ak dr dlu lagi romantik.ngee
yiu92: iA...oo la ni bek da la noh. alhamdulillah~ ^^