Saturday, October 8, 2011

learning through down-ness

assalamualaikum. hari ini aku mood tak berapa elok. swing sket. haha. tapi alhamdulillah IELTS dah pun berjaya dijawab. walaupun tak berapa satisfy dengan penulisan, kita berserah pada Allah. usaha sudah usaha. maka tawakkal itu ketundukkan kepada kuasa Maha Perkasa. :)

hari ini hari ujian. dah lama tak ujian mood mood ni. biasanya happy go lucky ja. maybe sebab hujan kot noe. biasanya kalau aku ase takbes, hari akan hujan. kalau ase seronok, happy.. hari akan shine shine and angin sepoi2 bahasa. or maybe ak yang affected dengan cuaca? ntahla. haha. persetankan kemerapuan aku ni.

banyak benda aku plan tak jadi beb hari ni. apa boleh buat. tunggu bas nak balik rumah, bas yang kononnya rapid tu tak muncul2 walaupon da stgh jam. rehat kot. so menapak je la dari intec ke apartment cemara yang serba bersih tapi tua tu. pastu gi claim balik ic ngan enset yg ak bagi kat membe sebab tak bawak beg pegi amek ielts tadi. dia balik awal, terlupa nak bg kat aku. plan nak makan megi yg ada dalam rumah,and beli air gedegang kat luar rumah tu, tapi rumah terkunci la plak. call member ,dorang kata pegi sunway.baru je pegi tak gtaw ak. ak plak tak bawak kunci. oh oh oh.

tiba-tiba dapat mesej dari 28882 yang kata tolak dua ringgit sebab pakai credit advace. baki tinggal 2 sen. ==''

..oh oh oh oh oh oh oh...

......................dah la. malas plak tulis panjang2 kisah seterusnya. suma cter tak best.

tapi kita marah pon tak guna. syaitan kat belakang dok seronok tengok. kipas api nak kasi kuat lagi. kasi marak. baru ada power. bia letup letup.haha. so aku blajar jadi orang kuat, orang yang dapat tahan marah. nak jadi orang cool. huhu. mcm mna? amek wuduk la.

sometime we just cannot control the situation. kita yang merancang, Allah yang menentukan. samada nak ambil problem itu jadi kebaikan atas kita, atau jadikan problem itu sebagai sebab untuk kita dapat dosa is on our hand. ikotlah. pilihlah. namun effect daripada pilihan kita tu mesti akan lain lah. mcam poem yang kena pilih dua jalan tu~

orang beriman ni sangat bgus. aku respek orang mcm tu. walaupon banyak dugaan dorang hadapi, still terima kesusahan tu sebagai kebaikan. dan ini memberi kebahagiaan kepada dorang. still masih dapat lakarkan senyuman kat wajah nan bersinar tu. haha. mantap kan?

and one more thing that i learnt today, jangan jadi orang yang tadak life sangat lah. buat apa belajar critical thinking, kalau tak pandai apply kan? sembang jadi budak ada biasiswa, masalah sket pon dah down. apala aku ni. hehe. so instead tak dapat masuk bilik, aku pegi la tgk orang men boling, rapatkan hubungan sesama rakan. lepak kfc (sori la mkn bnda yg tak brapa na supportive ni) sambil mengacau anak dara, eh anak kecil comei makcik2 tu. huhu. pastu g men futsal sampai magrib ( tp men pakai suar jean tak bgos la sangat. payah tangkap bola bila jadi keeper). haha. kan terisi masa lapang tu?

and last but not least, jangan la jadi kedekut sangat. tadi hakim men futsal lalu terpeleot (bhsa utara) dalam lubang, consequently jadilah damage kat sedi or terseliuh. tataw la masalah sebenar( walaupon future doc). pastu apply RICE tu but tadak ais. pegi mintak la kat kedai makn satu ni.. tp dy tak bagi, katanya berniaga. hmm, ais je pon. dapat pahala kot dapat tolong orang saket. == takpe la, dia penah kena tipu kot kan. tapi kalau darisegi nak berjimat tu, berkira sket tu tadak hal laa... masing2 ada cara nak control duet.

hee. learn from our experiences. it is good at the end.

sabar dalam kemarahan, tegas dalam kelembutan,
kami tak hot,.kami cool :)

peace yaw!

1 comment:

yui92 said...

faiz sudah besar...hehe