Sunday, August 1, 2010

tenang2 si bunyi air~

salam.setelah berbulan lamanya tak mengupdate blog inih...so update la sket.nk kongsi 2 sket ngan korang nih....

part a:-

ermm korang pernah dengar bunyi air terjun tak?bunyi burung berkicau?bunyi cengkerik memekak malam2?pernah kan.....
ape yang korang rasa bila dengar bunyi sebegitu?
damai?tnang?aman?bising?


part b:-

pastu cuba pulak dengar bunyi hon.bunyi enjin kereta.bunyi dalam bilik karaoke.bunyi orang ketuk hammer dan sebagainya..ape korang rasa?bsing kan(sape setuju jgn off lappy skarang)

haa...nape plak begitu.bunyi part a ngan part b sama ja kot.dua2 kuat.tapi perasaan orang yang mendengarnya lain

jawapannya.....

inna zikrallah tatmainnal qulub.......(sesungguhnya zikir kepada Allah itu menenangkan hati)

sesungguhnya unggas2 tumbuhan2 serta makhluk Allah yang laen berzikir dengan cara masing masing.mereka semua memuji ALLAH.dengan cara berbunyi,dengan cara mengiaw,dengan cara melambai(pokok kelapa),mengalir dan sebagainya....

dan dengar sajalah bunyi hujan....betapa indahnya ritma bunyi yang dikeluarkan...

dan sememangnya fitrah manusia cinta akan kebaikan.......masyaAllah.....


sebaliknya,bunyi di part b tadi dikeluarkan dengan cara paksaan.ada force yg menyebabkan bunyi hon ..enjin itu terhasil.kalaw blajar fizik taw laa...every force ada la opposite force yang akan terhasil....(newton law yang pertama ke ketiga tah..haha)kita kalau dipaksa membuat sesuatu kerja juga begitu...mesti rasa tak best...dikongkong n perasaan geramji yang lain....

jadi tu lah sebabnya....so.kalaw nk tenang.maka mai lah kita pakat2 berzikir.....hayya bina!

animalia,planaria n the other creature always zikrillah.....but we...that hold the 'caliphah of the Earth' title....how much we do that.how much a day we appreciate THE ALMIGHTY-ALLAH...


just think yourself....do not drown too much in the earth's sweetness muslimeen..... sweetness is poison afterall.....like a candy....tasty...marvellous...but dangerous....

so after diz....try remember our creator more.let's say subhanallah,walhamdulillah,allahuakbar~
its fun!huhu :)

1 comment:

yui92 said...

wah setelah sekian lama...ehehe aku suka bunyi kucin aku tym dy buat2 manja tp bila kucin bunyi tym nak mngawan..oh annoying tuu...

jom zikir...