Tuesday, December 14, 2010

membenci dan dibenci menyampah dan disampah?

uhuhu
berhadapan dengan 2 perkara geramji ni :- menyampah(men+sampah) & benci sangat2 memerlukan pengorbanan dari kedua-dua pihak, baik fa'il (pembuat) mahupon maf'ulum bih (yg dbuat).haha

apa yg perlu kat sini yg ak rasa ialah empati kot, yakni meletakkan diri kita dalam situasi orang tu.
meh kita lihat.

membenci


faktor2 yg membawa kebencian kita kpd seseorang:-
mungkin sebab sumone tu dah bt kita sumthin yg sangat terok (tikam blakang ke,sabatoj, kawan rampas awek, ditipu @ kerana ditinggalkn kekasih or kawan tanpa sebab.

perasaan:-

menci x3!!
g mampos ah kaw!!
mmg jiwa $%*$# la dia nih??
pi ****** la ~!!
(klu salah tolong betolkan)


menyampah

erm, ni jadi maybe dalam condition :-

  • orang tu bt kita saket ati, n then kita bg alasan yg mmg tak ley bla,
  • or bt benda yg annoykan kita.haha.banyak juga penulis ni tengok adegan2 yg membawa kepada keadaan menyampah.
  • byk kali bila sorang pasangan memputus @ diputus cinta monyet mereka.. pastu sorang ni g mintak rujuk balik...
  • ada la jugak yg menyampah dengan 'sori' tadi dlm mesej enset,fb n mcm2 lagi la...haha...
  • sama mcm pertandingan realiti..mula2 dia dirijek pastu tuptup dalam siri len muncol lagi orang takbes yang sama.menyampah gak kan?haha
  • selalu jugak bila that person tgah mood ta baek n then ada sorang ni pegi bt lawak bodoh.
mmg nk kena masukkn si annoy td dalam tong sampah je.
  • tgk muka orang hipokrit buat baek depan media (sila abaikan)

perasaan orang menyampah di tayah dok kasitaw la.anda pon biasa merasakannya.

yg disampah n dibenci

huhu.ape ek yg jadi? biasalah klau orang benci kat kita..mesti la agak tension kan, ase bersalah ke, menyesal jugak dsb.kkdg klu yg ekstrem bila orang yg benci kita tu sebarkan fitnah kat orang len.tak aman woah~
mcm cacing kepanasan jer.ahaha

tp len lah kalaw kita pon mmg menyampah kepada orang tu kan.u hate me?oh,f**k off sudah. (oppss).haha



jalan penyelesaian

ntah.aku pon tak thu sangat cara nk selesaikan benda2 cmni.sebab dya melibatkan soal hati dan perasaan.

empati

yeaa....mmg rambut sama hitam (wlwpon ada yg nk ubh ciptaan Allah@ yg dyekan) tp hati laen2 kan. so mybe lah rasa empati tu kot yg penting. msing2 letak tmpat masing2 dan cuba cari jalan penyelesaian n mendapatkan persefahaman.

klu kita bt orang benci kita...jgn segan mintak maaf.cuba ase klu kita yg dibuat cm2.buang lah ego anda tu and ucapkan SORRY...TAK RUGI. takpe klu kita mintak maaf wlwpon tdk dimaafkan...huhu

klu kita yg mmbenci n menyampah ta kesian ke dekat orang yg mntak maaf. try jadi dya n pk apakita dpt ngan mmbenci kan.tak kesian ke.jd kedekut sgt dalam memberi kemaafan. 2nd chance tak salah kan.uhuhu

contohi cara monoloque n atilia dalam lagu adinda kekanda tu.haha.toleransi penting.haha

take time~

maybe lagu hujan tu ada betolnya ..
cuba diamkan bicara
sendirian bersama
ditemani jasad kita
kan ku cari konklusi


refleksi diri sentiasa baik.muhasabah.kan kan kan.haha
hitunglah diri kamu sebelum kamu dihitung.ngee~

sebenarnya aku aku pon tak thu cara nk menjernihkan kan.cuma terasa concern dengan apa yg dilihat..huhu.klu sape2 ada idea bolehla memberi saranan. XD

so long adios~





6 comments:

yui92 said...

ummmm napa ttiba cerita sal ni? huhu sabar je dgn org2 camni... mudah2an kalau suatu hari ditakdirkan kita 'ter'jadi macam org tu org pun akan bersabar dgn kita...=p=p

faiz said...

haha,biasalah solihin. kkdang aku menyampah gak kat sumone. kkdang kita dibenci. tgk orang saling membenci pon kesian gak.haih. pyah gak nk situasi menang-menang rupenya. :p
kesabaran mmg tak rugi kalaw ada.huhu

amie_nieya said...

baca surah al-insyirah... berlapang dada... haha... itu ja satu-satunya jalan yang aku ada dan alhamdulillah... setakat ni berjaya...

faiz said...

yeah.alquran penawar plg mujarab,
terima kasih atas saranan ya cik amie.huhu

amie_nieya said...

haha... first time orang sebut nama aku cik amie... nak gelak...

faiz said...

ahaha.ak kena bgga la nih.haaha