Saturday, September 17, 2011

assalamualaikum

just nak bagi semangat kepada sape2 yang semangat dia hilang.

kita kalau nak buat something new , mesti rasa malu kan? nak angkat tangan kat cikgu time kelas pon malu, nak bg ucapan kat kelas pon segan, nak suarakan pendapat pon takut. i cakap ikut pengalaman i lah, aku lah yg malu tu. yg outspeaking or yang sporting tu takpala, ni bukan masalah korang.

itu sebab dulu time zaman sekolah menengah, madam fadzlina salu perli kat budak2 kelas EST, yang terdiri dripada pelajar-pelajar yang ''berani dan pandai serta terpilih''. huhu, bkn senang nak choose EST.payah kot.. madam salu tnya soalan and tadak siapa yg nak jawab even dlam kepala ada banyak idea2 bernas, and kadang2 tu idea kita sebebnarnya tepat. tp malu nk luahkan, takut2 salah. klu konfem baru betul2 nk jwab, tu pon masih segan.

and another part yg lawak time sekolah menengah is time ustat bahasa arab, Ustat Suhaimi. saiko jugakla orangnya, tapi baik. kami sayang ustat. hehe
biasanya lepas dia ajar satu bnda, dia akan tnya secara general pasal subjek tu. maka byk la orang jwb secara tak coherent, and berkumandang la suara ala2 lalat tengah menghurung makanan. lepas tu ustat akan tnya kepada sorang saja. hehe. respon yg tadinya semangat dah kian slow. tanya kali kedua lagi slow, kawan sebelah pon tak dengar. kali ketiga tnya, hanya mampu tersegih ja. (kalau berani pon, kataa ermm tak taw laa..)

^______*'' <<

and from one of the ustazah pon ada komen kata ni la masalah budak2 zaman sekarang. pandai tp senyap ,mcm cakap ngan hantu pulak. ada jugak kata '' selalu sangat budak2 msg saya tentang sumthin, padahal sebelum tu jumpa je. nape tak bgtau time jumpa tu. saya tak rasa kamu dpt sampaikan mesej kpd saya time bersemuka seperti teraturnya susunan kamu dlam sms tu''.......

ooo... mcm insult kitorang ea, but this is the truth la. nampak mudah, cikai tapi effect ini besar.
malu sangatkah kita? malu sebahagian dari iman. jadi beriman lah kita kan? hhe. konteks salah la beb.

cakap biar berpada, malu biar bertempat.

situasi di atas ni, tunjukkan yang kita malu tak bertempat. dalam pelajaran, belajar bersungguh2. berani bertanya. baru berjaya. sesungguhnya nilai sesuatu pekerjaan itu terletak kepada kesungguhannya. aku berpendapat bahawa simptom2 ni kita patut improve demi masa depan anak bangsa malaysia. takot wei, nanti ramai yg jadi robot.

bukannya manusia boleh perfect trus. kena melalui zaman2 kepayahan, or kita panggil zaman belajar. so zaman ni tak payah takot buat kesalahan. kalau relevan, beri pendapat kita. as long as it make sense. it helps, really. sebab kalau ikut kajian otak, semakin kita bercakap, kita akan lagi banyak berfikir. maka berfikir tu dapat menajamkan otak dan mengembang kan pemahaman. mantap kan?

sebaliknya, jika mendiamkan diri. samalah mcm kita amek pendrive, download muvi besar2 banyak2.bila lama tak play or tak organizae files dlam pendrive tu (external pon takpa), nanti masa orang len mintak file (time exam la) payah nak kuar. sekurang-kurangnya kalau kita pernah bukak sekali certain file, kalau slah bukak hari ni pon esok kita tak buat dah. :)

so student out there, change for the better Malaysia. selamat hari Malaysia.

peace,assalamualaikum

2 comments:

yui92 said...

dr daiz memberi motivasi =p=p

maybe masalah introvert.. seperti aku hehe

faiz said...

haha. renungan buat aku jugak :P