Saturday, September 3, 2011

tips basuh rambut :)

ada sesiapa penah mengalami masalah rambut or kulit kepala?
sila angkat kaki anda! haha

kalau ada sama lah tu. balik raya ni aku ada lah bersembang sembang dengan geng nurse2 veteran ni..., and hasilnya dapat la info2 yang agak berguna.meh sini nak share ~

masalah utama kulit kepala ni biasanya jerawat la, eh bukan. kelemumur atau dandruff ( sebut dandruff mcm jenama keropok rangup jee) and kelemumur ni merupakan kulit kepala yang kering. bukannya habuk terlekat kat kepala kita and then accumulate jadi kelemumur. ia adalah kulit kepala kita sendiri~ so byk kelemumur, maknanya kulit kepala kita mmg keringg laa.

and kadang2 orang yang mengalami masalah kulit kepala ni cuba macam2 syampu yang disyorkan oleh iklan2 tv dan media2 lain seperti CLEAR dan HAIR n SHOULDER TU.. tapi masih tak berkesan. sebab apa? mungkin teknik penggunaan tu tak betul.

aku suka tengok iklan ronaldo nek kereta pakai syampoo ni

apa yang tak betul nya?

  • masa guna shampu tu, kita garu kulit kepala. haha, tak boleh.... pastikan kuku tak kena kulit kepala langsung. memang la rasa best kan, mcm nyaman je..tp ini akan melukakan kulit kepala. tak bagus tu. so bg isi ujung jari kena takpe lah.
ada je yg suka gigit batang pensel
  • and masalah bg sesiapa yang pakai conditioner tapi still buat mcm pakai shampoo. conditioner tu untuk lembutkan rambut je,perapi. so just sapu at the surface of our hair. kalau buat mcm guna shampu, seluk terus dalam rambut... alamatnya makin banyak la kelemumur yang akan membiakk....
jgn letak conditioner mcm ni

so, hope u benefited from this post. assalamualaikum :)


1 comment:

yui92 said...

haaaa aku xda klumomoq lagi stakat la ni.. tp yg ni aku ingat kot2 la nnti aku tua ttiba ada.. xpun anak cucu aku ka =p=p